Powered by Blogger.
RSS

Makanan feveret aku

RESEPI GULAI IKAN TEMENUNG / KEMBONG





bahan2x:

minyak masak
bawang merah 1 biji
bawang putih 2 ulas
herba campur
daun kari
serbuk kari
air asam jawa
santan rm 1
ikan temenung 3/4 ekor

cara2x masakan :

1.Panaskan minyak,tumis bawang sehingga hampir kemerah-merahan.then masukkan herba campur dan daun kari.

2.Selepas itu,masukkan serbuk kari dan masakkan sekejap,dan terus masuk air asam jawa.

3.Apabila sudah mendidih masukkan ikan temenung dan apabila ikan hampir masak masukkan santan.

4.Selepas 5 minit,apabila gulai sudah mendidih..bolehla tutup api dan dihidang.

5.p.s/: saya suka kalo gulai ni dimakan dengan ikan goreng , sambal belacan, dan ulam ulaman...adeh..kecur air liur...selamat mencuba....^_^

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment